Thursday, 11 June 2015


KEDAI KEK FZ&NY


PENGENALAN

Keinginan untuk membuka sebuah kedai kek di Selayang, berkobar-kobar setelah
mengikuti kursus di MEDEC. Kedai kek yang akan saya tubuhkan menawarkan
perkhidmatan kek dan pelbagai pastry


Kedai Kek FZ&NY menyediakan Kek Perkahwinan, Kek Harijadi, Kek Hari
Raya, biskut dan roti. Kedai Kek FZ&NY di buka setiap hari dari jam 8 pagi hingga 8
malam. Memandangkan ianya adalah salah satu kedai kek Melayu di kawasan Selayang, keadaan pasaran adalah amat sengit.


Objektif utama Kedai Kek FZ&NY pada peringkat permulaan adalah untuk memenuhi keperluan pengguna Melayu dan kedai Kek yang di yakini Halal.

Tujuan utama yang mendorong saya berkecimpung dalam perniagaan Kedai Kek
adaiah untuk memajukan diri dan pendapatan keluarga serta dapat membei kepuasan dan pilihan kepada pelanggan setempat.


TUJUAN RANCANGAN PERNIAGAAN

• Untuk memberikan satu perkhidmatan dalam menyediakan keperluan pelanggan dan memberi kepuasan kepada pelanggan.
• Menjadi garis panduan untuk mempertingkatkan mutu perkhidmatan dan perniagaan Kedai Kek baru yang akan dibuka
• Merancang perlaksanaan projek membuka lebih dari satu cawangan Kedai Kek.
• Bagi memenuhi syarat-syarat permohonan pinjaman untuk menambah modal Syarikat.
• Bagi memenuhi permintaan pelanggan terutamanya orang islam yang inginkan kek yang diyakini Halal.


TUJUAN RANCANGAN PERNIAGAAN

• Untuk memberi satu perkhidmatan dalam menyediakan Bengkel, bahan - bahan dan penjualan kek, roti dan biskut dengan memberi perkhidmatan yang berkualiti, Suci dan halal kepada pelanggan
• Dijadikan sebagai garis panduan untuk mempertingkatkan mutu perkhidmatan dan perniagaan Kedai kek yang baru dibuka.
• Merancang perlaksanaan projek membuka lebih dari  satu cawangan kedai kek.
• Bagi memenuhi syarat-syarat permohonan pinjaman Untuk menambah modal syarikat


LATAR BELAKANG PERNIAGAAN

NAMA PERNIAGAAN   : KEDAI KEK FZ&NY
ALAMAT PERNIAGAAN :
NO. TELEFON       : 012-3456789
BENTUK PERNIAGAAN : PERSEORANGAN
KEGIATANUTAMA     :  MENJUAL KEK, PASTRI
TARIKH MEMULAKAN PERNIAGAAN : 01 / 06 / 2015
TARIKH PENDAFTARAN : 01 / 06 / 2015
NO. PENDAFTARAN :
MODAL PERMULAAN : RM100,000
NAMA BANK : MAYBANK
JENIS AKAUN PERNIAGAAN : AKAUN SEMASA
NO. AKAUN BANK :


LATAR BELAKANG PEMILIK

NAMA : MUHAMAD FIQRI BIN ZAILANI
NO KAD PENGENALAN : -
TARIKH LAHIR : 02/08/1988
UMUR : 27 TAHUN
JANTINA : LELAKI
ALAMAT TETAP : KEPONG, KUALA LUMPUR
TARAF PERKAHWINAN : BUJANG
KELULUSAN AKADEMIK : DIPLOMA
KURSUS YANG PERNAH : PENYEDIAAN KEK DAN PASTRI DI WANGSAMAJU
KEMAHIRAN : MENYEDIAKAN KEK PERKAHWINAN
PENGALAMAN : JUALAN LANGSUNG
PEKERJAAN SEKARANG : ENGINEER
PERNIAGAAN YANG PERNAH : KATERING / KEK. ROTI DAN PASTRI.


PENGENALAN ORGANISASI

Alamat Kedai Kek : Selayang, Selangor
Bentuk Bangunan dan Kemudahan Infrastruktur :-
Bangunan kedai adalah bangunan rumah kedai dua tingkat yang disewa dan terletak di lot nombor 2. Terletak di Bandar Selayang  berhampiran dengan taman perumahan dan hampir dengan perhentian bas. Mempunyai kemudahan bekalan elektrik, air dan terdapat juga pondok telefon. Tempat letak kereta yang luas bagi memudahkan pelanggan meletak kenderaan.


RANCANGAN PEMASARAN

• Perkhidmatan yang ditawarkan ialah tempahan kek perkahwinan, pertunangan dan majlis2 keramaian
• Keutamaan perkhidmatan ialah kepada penduduk disekitar Selayang, Batu Caves dan Kuala Lumpur.  Diharap ia akan menjadi tumpuan kepada seluruh penduduk disekitar Bandar ini. Ia juga merapakan satu kelebihan kita kerana kita tidak perlu berasa was-was tentang halal dan haramnya .
• Pembelian diadakan secara tunai.
• Perkhidmatan bermula dari pukul 8.00 pagi sehingga 8.00 malam
• Segala kualiti dikawal dan dijamin akan memberi kepuasan kepada setiap pelanggan yang datang mengunjungi ke kedai ini.


STRATEGI PRODUK

• Memberi perkhidmatan yang berkualiti kepada pelanggan setiap masa.
• Sedia menerima tempahan dan menepati tempoh masa.
• Kek, pastry dan biskut di buat dengan reka bentuk yang menarik dan rasa yang lazat
• Harga yang berpatutan.


STRATEGI PEMASARAN.

• Menyediakan laman web
• Menyediakan *papan tanda di pintu masuk utama.
• Menyediakan kain rentang di tempat-tempat yang strategi.
• Untuk keselesaan pelanggan ruang makan di sediakan makanan


PROMOSI

• Memberi sample untuk diuji rasa kepada pelanggan secara percuma.
• Mengedarkan pamplet ke rumah-rumah, kesekolah-sekolah dan tempat orang ramai berhimpun.
• Menjual dengan harga yang berpatutan.


No comments:

Post a Comment